Ingredienser
Receptet är för fyra personer och inspirerat av GP.se
Balsamicosås
½ st finhackat äpple
2 st finhackade vitlöksklyftor
2 st finhackade schalottenlökar
2 msk smör
2 msk socker
2 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
1,5 msk koncentrerad viltfond
2 dl vatten
1 msk grädde
½ msk maizena
Salt och svartpeppar
Äpplesalsa
2 st syrliga äpplen
1/2 st finhackad chili, t ex spansk peppar
5 cm finhackad färsk ingefära
Saften av 1 apelsin
Salt och svartpeppar
Vildsvinsrullader
1 st finhackad gul lök
125 g rökt, rimmat sidfläsk
½ dl hackade aprikoser
75 g grovriven västerbottenost
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
700 g vildsvinsfilé skuren i tunna skivor
Smör att steka i
Jordärtskockspuré
300 g skalade jordärtskockor
300 g skalad potatis, mjölig sort
0,5 dl grädde
½ - 1 dl mjölk
2 msk smör
Salt
Gör såhär
BALSAMICOSÅS
Hetta upp en kastrull med smör och socker. Fräs lök och äpple i smöret tills de mjuknar något. Häll på vinet, balsamvinägern, viltfond och vatten. Låt sjuda utan lock tills såsen kokat ner till hälften. Rör ut maizenan i grädden och vispa ner i såsen. Koka upp igen och smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite socker. Du kan förbereda såsen och förvara den i kylskåp, för att sedan bara värma upp den innan servering.
Äpplesalsa
Kärna ur och tärna äpplena. Blanda med chili, ingefära och apelsinsaft. Smaka av med salt och svartpeppar. Förvara i kylskåp fram till servering.
VILDSVINSRULLADER
Skär fläsket fint. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Fräs löken, fläsket och aprikoserna tills löken mjuknat och fläsket börjar få lite färg. Låt fyllningen svalna något och blanda sedan i den rivna osten. Smaka av fyllningen med salt och svartpeppar.
Banka ut och lägg fram vildsvinsskivorna. Om skivorna är väldigt små kan du lägga två skivor omlott. Lägg ca 2 msk fyllning på varje skiva, rulla samman och fäst med två tandstickor i trä eller knyt ihop med grillsnöre. Salta och peppra försiktigt runt om rulladerna. Hetta upp en stekpanna med hälften smör och rapsolja. Stek rulladerna runt om i 6-8 minuter på medelvärme. Sätt ugnen på 125 grader och låt rulladerna går färdigt i ugnen i ca 10 minuter.
JORDÄRTSKOCKSPURÉ
Skär potatisen och jordärtskockorna i mindre, lika stora bitar och koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och pressa genom en potatispress. Värm upp grädde och mjölk och vispa ner detta i potatis- och jordärtskockorna med hjälp av elvisp. Vispa hastigt till en slät och krämig puré och tillsätt slutligen smöret. Smaka av med salt.