Ingredienser

4 portioner

500g älgfärs

1/2 gul lök

1 st ägg

1/2 dl ströbröd

1 dl grädde

1 msk fond

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk smör


Potatismos:

1 kg potatismos

2 dl mjölk

25 g smör

1 tsk salt

1 krm peppar


Svampsås:

1 burk viltfond

2 dl vatten

2 dl grädde

1 dl mjölk

2 tsk majsstärkelse alt. vetemjöl

1 näve torkade trattkantareller


Gör såhär

Biffar:

Blanda samman ströbröd, ägg och grädde. Låt svälla 10 minuter. Hacka löken och rör ner i färsen, tillsätt därefter ströbrödsblandningen samt fonden. Smaka av med salt & peppar och forma till 8 biffar. Stek dem i smör ca 2-3 min på varje sida.


Potatismos:

Skala potatisen och skär i bitar. Koka den mjuk och häll därefter av vattnet. Pressa potatisen genom en purépress alt. mosa med en stöt direkt i kastrullen. Värm därefter mjölken och smöret och rör ner i potatisen. Smaka av med salt och peppar och rör moset luftigt.


Svampsås:

Koka upp fond, vatten och grädde, låt sjuda ca 5 min. Tillsätt majsstärkelsen alt. vetemjöl och rör om till önskad konsistens. Smula därefter ner en näve trattkantareller i såsen och låt koka ca 3 min till.


Servera biffarna med potatismos, svampsås och lingongelé.