Ingredienser
4 portioner
500g älgfärs
1/2 gul lök
1 st ägg
1/2 dl ströbröd
1 dl grädde
1 msk fond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör
Potatismos:
1 kg potatismos
2 dl mjölk
25 g smör
1 tsk salt
1 krm peppar
Svampsås:
1 burk viltfond
2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl mjölk
2 tsk majsstärkelse alt. vetemjöl
1 näve torkade trattkantareller
Gör såhär
Biffar:
Blanda samman ströbröd, ägg och grädde. Låt svälla 10 minuter. Hacka löken och rör ner i färsen, tillsätt därefter ströbrödsblandningen samt fonden. Smaka av med salt & peppar och forma till 8 biffar. Stek dem i smör ca 2-3 min på varje sida.
Potatismos:
Skala potatisen och skär i bitar. Koka den mjuk och häll därefter av vattnet. Pressa potatisen genom en purépress alt. mosa med en stöt direkt i kastrullen. Värm därefter mjölken och smöret och rör ner i potatisen. Smaka av med salt och peppar och rör moset luftigt.
Svampsås:
Koka upp fond, vatten och grädde, låt sjuda ca 5 min. Tillsätt majsstärkelsen alt. vetemjöl och rör om till önskad konsistens. Smula därefter ner en näve trattkantareller i såsen och låt koka ca 3 min till.
Servera biffarna med potatismos, svampsås och lingongelé.